در نهایت پس از یک ماه کشمکش رئیس ولسی جرگه انتخاب شد. در اغلب سایتها و منابع خبری انتخاب عبدالرؤوف ابراهیمی نماینده ازبک ولایت کندز را به حیث رئیس ولسی جرگه بر مبنای ملاحظات سیاسی قلمداد کرده اند؟ آیا انتخاب وی انتخابی سیاسی بوده است ؟ آیا چنانچه قانونی یا سیاف در دور اول به عنوان رئیس انتخاب می شدند انتخاب سیاسی نبود؟
پارلمان در عین حال که مظهر اراده مردم یک کشور می باشد مکان رقابتهای حزبی و تشکیلاتی و صف آرایی های سیاسی نیز می باشد.وظیفه اصلی پارلمان در سه بعد نمایندگی از مردم، قانونگذاری و نظارت بر اجرای قوانین در صورت عدم انطباق با واقعیت های سیاسی کشور نمی تواند به درستی اعمال گردد. بنابراین فعالیت وکلاء نمی تواند غیر سیاسی تصور گردد.
اما در مورد انتخاب نماینده ازبک به عنوان رئیس ولسی جرگه باید به چند نکته توجه کرد:
- یک واقعیت اسفبار باز هم برای ما تکرار شد و آن کمرنگ شدن پایبندی به قوانین در تصمیم گیریهای ما است . بر حسب سنت دیرینه قوانین مکتوب به طور رایج در کشور زیر پا گذاشته می شوند. رئیس مجلس به جای اینکه از متن قوانین مربوطه حائز این سمت گردد در نهایت با پادرمیانی کمیسیون خاص و شور و مشورت انتخاب می شود. این سنت در دوران جدید بخصوص در چندین مرحله با زیر پاگذاردن قانون اساسی مشهود می باشد(استیضاح وزیر امور خارجه و رد صلاحیت وی و تداوم فعالیتش مهمترین نقض صریح قانون بود و در کنار آن عدم پایبندی به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و موارد متعدد دیگر). پس ما با جرگه ها و کمیسیون های خاص بهتر ارتباط برقرار می کنیم تا تدوین قانون و اجرایی شدن آن . هر چند سنت شورا و اجماع سنت پسندید ه ای است اما زمانبر است . یک ماه زمان برد تا مجلس محترم رئیس انتخاب کرد در حالیکه در وضعیت کنونی برای مردم افغانستان زمان بسیار ارزشمند است و این مجلس باید به امورات آنها رسیدگی کند.
- تاکید به کاربرد" انتخاب سیاسی" برای رئیس کنونی ولسی جرگه گویای اذهان بیماری است که نمی خواهند با انتخاب شدن یک نماینده ازبک در رأس پارلمان کنار بیایند. برای آنها تاکید بر انتخاب سیاسی تاکید بر بخشش و اعطای این سمت به نماینده ای است که ظاهراً از دید آنها لیاقت و وجاهت چنین پستی را نداشته که اکنون در پی" انتخابی سیاسی" به عنوان مهره ای فرمایشی و مصلحتی در این سمت قرار گرفته است.پس انتخاب سیاسی با کاربرد منفی استعمال می شود. آنچه مسلم است آقای ابراهیمی بر اساس شورا مورد پذیرش جمعی قرار گرفته و به این سمت دست یافته است و سیاسی بودن انتخاب ایشان نیز بر می گردد به مقام ریاست ولسی جرگه که قبل از هر چیز مقامی سیاسی است . فرقی نمی کرد اگر سیاف یا قانونی نیز به این سمت دست می یافتند انتخاب آنها نیز انتخاب سیاسی می بود.
- نکته پایانی در مورد انتخاب رئیس ولسی جرگه این است که با انتخاب نماینده قوم ازبک به حیث رئیس ولسی جرگه (در کنار استفاده از اصطلاح انتخاب سیاسی از اصطلاح نماینده اقلیت ازبک هم بسیار استفاده شده بود که بنده این اصطلاح را نیز توهین به قوم ازبک تلقی می کنم. افغانستان متشکل از قومیت هاست و اگر اقلیتی است برای همه اقوام افغانستان باید به کار برود . بر اساس کدام احصائیه ما دارای اقلیت و اکثریت شده ایم؟ پس حق نداریم اقوام را با صفات اقلیت و اکثریت یاد کنیم) می توان امیدوار بود که این پارلمان عملکرد دوره گذشته بخصوص در زمینه های سمت گیریهای قومی و سمتی را به حداقل برساند و ممثل واقعی خانه ملت افغانستان باشد. رئیس پارلمان می تواند نقش تعیین کننده ای در مدیریت قانونگذاری و نظارت بر اجرای قوانین داشته باشد کاری که در گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفت.